کاپ کيک يا مافين، کاغذ، روکش و کاوري است که براي بسته بندي و سرو کردن کيک و ديگر مواد غذايي مشابه، به کار مي رود.
کاپ کيک به طور عموم در قالب و گونه هاي فويلي، فنجان پخته شده و کاغذي به کار مي رود و به همين دليل به آن کيک فنجاني نيز مي گويند. با اين حال بد نيست بدانيد که افزون بر کاور و بسته بندي، امروزه به هر کيک و خوراکي مشابهي که به اندازه ي کاپ کيک باشد يا براي يک نفر سرو شود نيز کاپ کيک مي گويند.
صنعت کاغذ و پيوند آن با کاپ کيک
اگر تا کنون تجربه ي استفاده از کاپ کيک را داشته ايد، به طور حتم مي دانيد که عمده و بيشتر ماده اي که در ساخت و فرآوري کاپ کيک به کار مي رود، کاغذ است. به بياني ديگر، کاغذ نقش اساسي و تعيين کننده اي در ساخت و توليد کاپ کيک دارد و اين نيز بي دليل نيست. از ميان ماده و گونه هاي مختلف بسته بندي، تنها کاغذ، سلفون و پلاستيک هستند که مي توانند براي بسته بندي، کاور و روکش ماده هاي غذايي مختلف به کار روند و مورد استفاده قرار گيرند. با اين حال کاغذ نشان داده است که طبيعي، پاک و سالم تر از ديگر ماده و گونه هاي بسته بندي است و همين سبب مي شود تا کاربرد و استفاده ي بيشتري داشته باشد.
کاغذ به دليل جنس ماده ي اوليه (الياف سلولوزي) و البته فرآيند و شيوه ي ساخت و فرآوري که دارد، سالم ترين و طبيعي ترين گونه ي بسته بندي به کار مي رود و به همين دليل است که مي بينيم به گزينه ي نخست و اساسي براي بسته بندي ماده هاي غذايي (به ويژه ماده هاي غذايي تازه و باز)، تبديل شده است که البته کاپ کيک نيز از اين قاعده جدا نيست.
کاغذ هايي که براي ساخت و توليد کاپ کيک به کار مي روند
با وجود سالم و طبيعي بودن کاغذ نسبت به ديگر گونه هاي بسته بندي، کاغذ هاي مختلف و در سطح بندي هاي گوناگوني داريم که هر يک خاصيت، ويژگي و ميزان سلامت متفاوتي دارند. به همين دليل کاغذ هاي خاصي براي ساخت و توليد کاپ کيک و مافين به کار مي روند که در ادامه به بررسي آن ها مي پردازيم.
کاغذ مومي يا روغني: کاغذ مومي که به کاغذ پارافيني نيز معروف است، کاغذي است که خاصيتي کاملا ضد رطوبتي دارد. ويژگي روغني بودن اين کاغذ سبب مي شود تا شفاف و ضد رطوبت باشد. اين کاغذ ها بيشتر در قرن نوزده توليد شدند و از آن پس بود که در صنعت هاي مختلف و کسب و کار هاي گوناگون، براي بسته بندي و کاور کردن کالا هاي مصرفي مورد نياز مردم استفاده مي شدند.
ساخت کاپ کيک
کاپ کيک استاندارد در اندازه ي سه اينچي يا هفتاد و شش ميلي متري، و در وزن صد و ده گرمي توليد مي شود. خط و شيار هاي کاپ کيک از آلومينيوم و فويل هاي بسيار نازک ايجاد مي شوند که البته اين خط ها بسته به ضخامت کاغذ متفاوت است و براي کاغذ هاي بزرگ، ضخيم تر هستند. هم چنين اندازه ي استاندارد اين خط ها، بين 27 تا 30 ميلي متر برآورد مي شود.
در پايان لازم است يادآوري کنيم که گرچه سال هاي زيادي از رواج يافتن و استفاده از کاپ کيک در کشورمان ايران نمي گذرد، اما اين شيوه ي بسته بندي و کاور کردن کيک، بيش از يک قرن است که در کشور هاي صنعتي هم چون انگلستان و آمريکا رواج دارد و به عاملي مهم و حياتي در پذيرايي ها و مراسم هاي مختلف تبديل شده است.
براي دانلود فايل مقاله ي «درباره ي کاپ کيک»، بر لينک زير کليک کنيد.
فايل مقاله ي «درباره ي کاپ کيک».
درباره این سایت